Děti do hospody nepatří! Nebo ano..?

12. 11. 2018 22:30:00
Hospoda je místo především pro dospělé. To je všeobecně známá věc. Ale co třeba rodinný oběd v restauraci? Je zákaz vstupu dětem do takových prostor diskriminační nebo ne?

Jedna z pražských restaurací zakázala do svého podniku vstup dětem a mladistvým do osmnácti let. Vedení restaurace jako důvod uvedlo, že je zodpovědno za mladistvé, kterým by byl v jejich podniku podán alkohol. Ať už samotným personálem anebo třeba někým cizím. A také, že prostředí může mít na děti špatný vliv. Ať už majitele k tomuto rozhodnutí vedl jakýkoliv důvod, má teď problém. Hrozí mu pokuta až tři miliony korun. Podle ČOI jde totiž o diskriminaci kvůli věku a jedná se o porušení zákona.

Vyrůstal jsem na vesnici a vzpomínám, jak jsme občas přišli za dědou do hospody. Klasická čtyřka, specifický odér, specifická atmosféra. Pro malé kluky jiný svět, který nás lákal. Děda nám dal líznout pěny, koupil nanuka nebo kofilu a my jsme s pocitem dospělosti opět vypluli ven na vzduch. Anebo občasné rodinné výlety do restaurací na obědy či večeře. Pro malé caparty to byla výjmečná událost, svátek! Být v restauraci a nechat se obsluhovat! Cítili jsme se zajímavě, snad i dospěle. Opravdu jsme si návštěvy restaurace vážili a podle toho se tam i chovali. Dnes je to trochu jinak. Děti jsou jiné, výchova je jiná, možnosti jsou jiné..

Přibývá majitelů hospod a restaurací, kteří by pobyt omladiny ve svém podniku rádi omezili. Argumentují například tím, že děti jsou často rozjívené, neumí se chovat a ruší ostatní hosty. Což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Opravdu není příjemné u oběda poslouchat řev dětí. A pokud to vadí mě několik desítek minut u jídla, jak to asi snáší personál za několikahodinovou směnu? Zde je toto ještě umocněno tím, že se nevychovaná robátka často pletou personálu pod nohy a hrozí úraz.

Někdo to bere jako diskriminaci. Většinou jsou to tedy maminky z různých mimískových skupin a mimi bazarů na fb, kde o tom již živě diskutují. Naplánovaný rodinný výlet, ale kvůli mimískovi by měli i s manžou smůlu a místo do restaurace by museli třeba do cukrárny. Ovšem nemyslím si, že by u nás prošel zákon až tak tvrdý, že by zakázal vstup dětem a mladistvým do všech restauračních zařízení. Spíš právě naopak. Řešením by byl kompromis. Ať si o svém podniku rozhoduje majitel sám. Jeho podnik-jeho pravidla. Jenže...Jsme v České republice a takto jednoduše to u nás nefunguje. Viz třeba "protikuřácký" zákon..

Jaký máte názor vy, měli by mít majitelé hospod a restaurací právo omezit vstup dětem a mladistvým?

Autor: Jakub Beznoska | pondělí 12.11.2018 22:30 | karma článku: 35.47 | přečteno: 1952x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak se pozná chytrý člověk...?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 10.58 | Přečteno: 762 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.79 | Přečteno: 442 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 294 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 95 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2051

Vcelku normální kluk, který má rád psaní, český jazyk a humor :) Původním záměrem bylo vyhýbat se blogům o politice a psát jen vtipně o hezkých a zajímavých věcech.. Bohužel, v dnešní době to dost dobře nejde. Politici mě dokáží dost často pěkně vytočit a já se musím uklidnit právě napsáním blogu o nich a jejich přešlapech.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...