Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Za hrdinu považuji třeba Jana Opletala, studenta, který byl smrtelně zraněn během protinacistické demonstrace.. Proč? Protože se nebál říct svůj názor naplno a to ho stálo život. Život, o který přišel rukou nepřítele a ne svou vlastní..." A co třeba tohle? " Za hrdinu považuji třeba Danuši Muzikářovou nebo Stanislava Valehracha, kteří byli smrtelně zraněni během protisovětské demonstrace 21.8.1969... Proč? Protože se nebáli říct svůj názor naplno a to ho stálo život. Život, o který přišli rukou nepřítele a ne svou vlastní. Coby expert na naše hrdiny jste je mohl taky zmínit.:-)

5 0
možnosti
DH

D54a45v39i61d 64H10o38r49á45k

17. 1. 2019 23:28

V podstatě s Vámi souhlasím, ale jak mi jednou vysvětlovala zdejší spisovatelka a aktivní diskutérka zdejší společnost je údajně jakási taková pavlač, kde se setkávají různí lidé.

...a ač si jinak o ní myslím své, tak v tomhle s ní musím vyjímečně jednoznačně souhlasit.

Skutečně to tady připomíná něco co bylo vykreslováno ve filmech komediálních témat prvorepublikových dob, navíc stříhnutých o něco pozdější dobou, kdy aktivně v toto prostředí převzaly pod svou správu domovní důvěrnice a vyvolávaly svými chytrostmi a pomluvami tu správnou atmosféru toho pavlačového prostředí.

1 0
možnosti
Foto

Já se k tomuto tématu vyjadřuji velice nerad. Důvodem je, že přestože nejsem mladý, který onu dobu nezažil, tak stejně nevím, jaké byly jeho skutečné důvody a představy. Proto jsem znechucen i pseudo životopisným filmem, který odvysílala ČT. Jana Palacha nemohu považovat za hrdinu, protože hrdinové nepokládají dobrovolně životy, když vědí, že taková oběť nebude kompenzována vyšším dobrem. A Jan Palach to musel vědět. Muselo mu být jasné, že komunistický režim, jako představitel nejvyššího možného zla, jaké lidstvo kdy poznalo, se nezastaví před sebevraždou jednoho ani pěti mladých lidí. Naopak, že tento režim má dostatek možností, jak takovou sebevraždu označit jako čin psychicky nemocného člověka. Smrt Jana Palacha byla naprosto zbytečná. Nesmyslná a hloupá. On sám se svým činem vzdal možnosti chod dějin jakkoliv ovlivnit. Navíc i jeho dopis, kde používá archaický výraz že si vylosoval "jednotku" svědčí o romantismu a ne o skutečné zodpovědnosti k životu, vlasti, matce.

A nic si pane autore nedělejte z obviňování že jste mladý. Já kdysi hodně hodně dávno zažil něco podobného. To když mi zasloužilí bolševici nadávali a řvali že jsem nezažil válku a nemám tedy právo kritizovat SSSR a vládu jedné zločinecké strany. Je to taková oblíbená mantra těch, kteří skutečné argumenty nemají.

11 0
možnosti
Foto

Přesně tak to vnímám já;-) Jsem rád, že nejsem sám;-D

4 0
možnosti
Foto

Budete se v tom pitvat?:-) Není vážně důležitější, že alespoń ta třetina lidí, které to nikdy jedno nebylo a nezapomněla, že tu "pochodeň" udržela a díky ní, neumlčené, a nepodlehnuté letargii, tu vůbec můžete dneska psát něco jiného než zprávu z povedeného prvního máje? Že je důležité i to - že ten pohřeb byl silnou demonstrací, která at už byla jakéhokolov druhu smutku, prostě ukázala, že se lidem až tak velet uplně nedá? A nespatřujete poselství třeba v tom, že i kdyby to bylo jako hurá nerozvážné a já nevím, jak to nazýváte... že je cosi špatně ve státě dánském, musí-li vůbec k nějakému takovému uvažování mladého kluka dojít? Nepřipadáte si svými hodnoceními, že trochu necitlivě škrtáte dvacet let života mnoha lidí - už jim beztak zvůlí škrtnutého, kteří jeho odkaz uchovávali a tu svobodu Vám -tomu normálnímu klukovi - svým způsobem přinesli a Vám ji přejou? Netřeba dovětků... nevážíte si příliš, milý náš "normální kluku".

14 3
možnosti
Foto

V dislkusii na túto tému som sa už vyjadril, ale rád to zopakujem. Palach bol zhruba 20 ročný mládenec, ktorý mal nejaké svoje ideály, ľudia v jeho veku sú radikálni a podľa toho k riešniu nejakej situácie pristupujú. Myslia si, že niečo dosiahnu a v jeho prípade sa tak aj stalo, aj keď asi nie podľa jeho predstáv.

Hrdinovia Kubiš a Gabčík boli presvedčení, že atentátom na Heydricha niečo dosiahnu a ani ich nenapadlo, že raz sa o nich v oslobodenom štáte bude uvažovať ako o teroristoch, alebo tak nejako, ako som sa dočítal v diskusiách. To boli ľudia okolo 30 rokov veku. A ich akcia možno zachránila státisíce ľudí, aj keď stála tisíce životov v Česku.

Je väčší hrdina pán Kubiš, alebo Gabčík, pokiaľ viem obaja bez záväzkov, ktorý si myslia, že pravdepodobne zomrú, alebo Palach, ktorý s tým asi možno počíta, alebo bezmenný otec štyroch detí, ktorý sa vylodí niekde v Normandii, alebo ruský otec 7 detí, ktorý nemá na výber a proste bojovať musí a skutočne bojuje a padne? Toho posledného som menoval, pretože som si čítal korešpondenciu ruských detí s otcami... a tam ten prípad bol.

Môj názor je, že sa pohybujete na dosť tenkom ľade... nedá sa súdiť a na nejaké súdenie my právo nemáme. Všetci spomenutí dúfali, že prežijú a že ich akcia bude mať nejaký výsledok.

No a k rôznym aktivistom, čo sa tak radi oháňajú Palachom: Sú to obvykle veľmi mladí ľudia. Ale nevidím, že by bol do českej armády nejaký nával. Sú to ľudia, ktorí asi radi pre vlasť obetujú život, ale nie svoj.. keď nie sú ochotní obetovať ani pár týždňov života v armádnom výcviku.

6 0
možnosti
Foto

Gabčík a Kubiš byli především vojáci a plnili rozkazy. Z toho pohledu byli hrdinové. Teroristy bych je nenazýval a ani jsem se s tímto označením nesetkal. Pokud mám někoho soudit, pak ty, kteří je vyslali zabít Heydricha. Nejsem si jistý že jejích akce zachránila statisíce lidí. Nevím jak by mohla. Místo něj si nacisti našli jinou, stejně bestiální náhradu, a ty oběti byly neúměrné. Ale byla válka a ve válce jede svět podle jiných pravidel. A vůdcové nemají nejmenší zájem na životech civilního obyvatelstva.

4 0
možnosti
Foto

A jste si jistý že Opletal věděl že ho účast na demonstraci bude stát život? A kdyby to věděl že by se demonstrace přesto zúčastnil? Stejně Palach možná doufal že ho včas uhasí...v nemocnici prý řekl kolegovi se kterým údajně organizovali spolek takzvaných živých pochodní, aby se na to ti ostatní vykašlali nedělali to...a jsou hrdinové Mašínové, kteří byli vyznamenáni za zabitá nevinných kteří jen plnili svou povinnost? Neděláme si hrdiny dodatečně protože tenhle mýtus hrdiny prostě potřebujeme?

5 0
možnosti
Foto

Nevěděl, že ho zastřelí, ale určitě věděl, že se pouští do rizika.

Pokud Palach doufal, že ho někdo stihne uhasit, o to víc by byl ten jeho čin naivní a nepochopitelný a bláznivý.

7 5
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2428x
Vcelku normální kluk, který má rád psaní, český jazyk a humor :) Původním záměrem bylo vyhýbat se blogům o politice a psát jen vtipně o hezkých a zajímavých věcech.. Bohužel, v dnešní době to dost dobře nejde. Politici mě dokáží dost často pěkně vytočit a já se musím uklidnit právě napsáním blogu o nich a jejich přešlapech.

Seznam rubrik